От Елисейския дворец се бяха погрижили френският президент да има удобен

...
 От Елисейския дворец се бяха погрижили френският президент да има удобен
Коментари Харесай

Макрон: Да не се огъваме пред САЩ

 От Елисейския замък се бяха погрижили френският президент да има комфортен стол за интервюто. Еманюел Макрон обаче надали се нуждаеше от такова улеснение: по време на 20-минутния диалог с Дойче веле и АРД той съвсем от самото начало седеше на ръба на стола, свиваше пестник, жестикулираше и с двете ръце, пробвайки се да изложи безапелационно възгледите си пред интервюиращите го публицисти Макс Хофман от Дъждовни води и Карен Миосга от АРД.
Динамичен, деятелен, безсънен, само че и толерантен - това беше усещането, което направи 40-годишният президент, който от една година към този момент е на този пост. Макрон се гордее с това, че през тази една година Франция към този момент доста се е трансформирала. Той желае да завоюва и Европа за промени - такова беше посланието му в неговото първо изявление за немската телевизия.

" Тръмп прави неточност "

Най-напред беше наранена най-важната сега външнополитическа тематика. " Съжалявам за решението на американския президент ", сподели Еманюел Макрон по повод оттеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран. " Смятам, че това е неточност, и тъкмо по тази причина ние, европейците, би трябвало да продължим да работим взаимно в границите на съглашението ", увери той. Преди изявлението си за Дъждовни води и АРД той е разговарял по телефона с иранския президент Хасан Рохани, който е уверил, че Европейски Съюз ще продължи да се придържа към нуклеарното съглашение. Френският президент призна, че опитът му да убеди Доналд Тръмп да не излиза от съглашението се е оказал несполучлив. " Моето предложение към Тръмп беше да не зачертава с един размах съглашението, а да продължим взаимно работата за по-широка рамка, обхващаща нуклеарната активност в интервала след 2025 година ", сподели Макрон.

" Европа би трябвало да избави мултилатералния международен ред "

Френският президент пледира за това връзките със Съединени американски щати да не се преглеждат единствено като рецесия. Европа и Съединени американски щати имат доста общи ползи по въпросите на сигурността и битката против тероризма. " Между нас има напрежения, само че и мощна връзка ", посочи Макрон. В разногласието за митата и търговията със Съединени американски щати Европа не трябва да се снишава. " По тази тематика Европа би трябвало да вдъхва почит. Ние сме огромна комерсиална мощ. Съединени американски щати са наши съдружници и сътрудници, само че ние имаме свои правила и би трябвало да се погрижим да се преценяват с тях ", уточни Макрон.

В края на май американският президент ще вземе решение дали Европейски Съюз ще остане изключен от американските наказателни мита за стомана и алуминий. Съюзът заплаши с ответни мерки в случай, че Тръмп наложи мита и на Европа. " Европа се намира в исторически миг. Нейната задача е да резервира мултилатералния ред, който беше основан след края на Втората международна война, и който през днешния ден е заплашен " - от съдружника Съединени американски щати, уточни Макрон.

Меркел не разочарова
 Karlspreis 2018 zu Aachen | Emmanuel Macron, Präsident Frankreich | DW-Interview (DW/B. Riegert)
Макс Хофман от Дъждовни води и Карен Миосга от АРД интервюират френския президент Еманюел Макрон

С усмивка и жест на отричане Макрон отговори на въпроса дали е отчаян от немската канцлерка Меркел заради това, че Германия към момента не е отвърнала на неговите многочислени оферти за реформиране на Европейски Съюз. " Не, въобще не съм отчаян ", сподели със сериозен звук той. " Сега към този момент Германия ще формулира отговора си на нашите оферти и аз чакам доста от този отговор. Надявам се, че канцлерката и нейното държавно управление ще бъдат на висотата на дилемите и дружно ще работим за една мощна Европа, за една суверенна Европа, за една единна Европа. "

Еманюел Макрон не приема критиките по отношение на темпото на неговите реформи и предложенията за дълбоки промени на Европейски Съюз. Френският президент не упорства безусловно за общ европейски финансов министър, само че счита, че е нужна обща финансова политика. Валутният съюз в Еврозоната не може да просъществува трайно, в случай че богатите не оказват помощ на по-бедните европейски страни. " Трябва да се разделим с табутата и националните егоизми ", акцентира Макрон в изявлението.

" Нямам претенцията всичко, което предлагам, да бъде абсолютно признато. Убеден съм, че е мой дълг да върша сходни оферти, и в този момент ние дискутираме тези оферти. Зле ще е за всички статуквото в Европа да не се промени ", посочи още френският президент. Той има вяра, че дружно с канцлерката Меркел ще могат да излязат с общи оферти на европейската среща на върха в края на юни ".

" Не съм супергерой "
 Verleihung Internationaler Karlspreis an Macron (Getty Images/AFP/P. Stollarz)
Еманюел Макрон към този момент е измежду лауреатите на Карловата премия на град Аахен

Година след избирането му за президент, Франция доста се е трансформирала, в ход са доста промени, уточни още Макрон. Не му подхожда прекомерно това, че сънародниците му го съпоставят с Юпитер, Юлий Цезар и други самовластни персони. " Никога не съм се считал за супергерой ", увери Макрон. Работата, която му следва да извърши, е сложна, само че той е подготвен да се бори и, макар всички рецесии, остава оптимист за бъдещето на Европа.

След общата фотография с двамата интервюиращи, френският президент взе участие в националните празненства в немския град Аахен. Той беседва с доста елементарни германци, отговори на техните въпроси за своята визия за една нова Европа. По-късно Еманюел Макрон беше почетен с авторитетната Карлова премия. Отличието се присъжда за неговата визия за нова Европа и пламенната му битка против национализма, се отбелязва в претекстовете на журито.

 

В изявлението си за Дъждовни води и АРД Макрон съобщи във връзка премията следното: " Много хора мислеха, че с амбициозна европейска стратегия не е допустимо да се завоюват избори във Франция. Но тъкмо това се случи. "

Виж всички публикации от Бернд Ригерт-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР